Hockeysticks

Leerentveld heeft een groot assortiment hockeysticks beschikbaar, van veld tot zaal hockeysticks. De sticks zijn te verkrijgen voor verschillende merken, denk aan Adidas hockeysticks, Brabo hockeysticks, Grays hockeysticks, Cyclone hockeysticks en meer. Daarnaast heb je de keuze uit verschillende kleuren, maten, maar ook seizoensgerelateerde hockeysticks.

  • 14 dagen bedenktijd
  • Gratis verzending boven de € 50,-
  • Voor 16.00 uur besteld de volgende werkdag in huis.
Van oudsher werden hockeysticks gemaakt van hout. En dit was nogal een precies werk. Je wilt natuurlijk niet dat je stick in tweeën splijt als je slaat of dat er allerlei splinters over het hockeyveld vliegen. Daar is de bolle kant van de stick voor ontwikkeld: hij geeft de stick stevigheid en voorkomt daarmee dat hij breekt. Daarnaast maakt de bolle kant de hockeystick een stuk zwaarder aan de onderkant. Dit draagt eraan bij dat je een harde zwaai kunt geven, waardoor je slag sneller is. Je kunt gecontroleerd spelen met de platte kant van de stick. Hier moet ook mee geslagen worden. Zou je dit met de bolle kant doen, dan is de kans groot dat de bal de verkeerde kant opvliegt. En dat is gevaarlijk.

Omdat houten hockeysticks snel slijten op velden, worden hockeysticks tegenwoordig vaak van kunststof gemaakt. Kunststof gaat langer mee. De bolle kant heeft nog steeds een verzwarende functie. Er zijn verschillende soorten sticks. Hieronder gaan we na wat voor soorten hockeysticks er zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan.

Allereerst moet je rekening houden met de omgeving waarin je gaat hockeyen: binnen of buiten? Bij Leerentveld Vrije Tijd maken we onderscheid tussen veld en zaal hockeysticks.

Veld hockeysticks

De veld hockeystick heeft een sterke gelijkenis met de zaal hockeystick. Ze hebben allebei een U-vorm aan het uiteinde met een platte en een bolle kant. Het voornaamste verschil tussen beide sticks zit hem in het gewicht: de veld hockeystick is zwaarder. Op het veld mag de bal namelijk geslagen worden, terwijl deze in de zaal alleen gesleept mag worden. Om te slaan, heb je gewicht nodig. Hierboven heb je gelezen dat de bolvorm aan het uiteinde van de stick zorgt voor dit extra gewicht. Het zorgt ervoor dat de stick meer snelheid krijgt bij een zwaai, waardoor de bal harder geslagen kan worden. Om die reden worden veld hockeysticks vaak gemaakt van kunststof. Dit materiaal is sterk, waardoor de stick niet zomaar afbreekt bij een harde slag.

Zaal hockeysticks

De uiterlijke kenmerken van de zaal hockeystick komen voor een groot deel overeen met de veld hockeystick. Het voornaamste verschil zit in het gewicht: de stick voor in de zaal is lichter. Omdat een zaal hockeyveld kleiner is dan een outdoor hockeyveld, moet je als speler snellere en kortere bewegingen kunnen maken. Hoe lichter de hockeystick, hoe gemakkelijker je dit afgaat. Het onderscheid in gewicht tussen veld en zaal hockeysticks komt tot stand door de dikte van de stick. Een zaal hockeystick is dus een stuk dunner en platter dan een stick voor op het veld. Zoals we eerder al noemden, zit er ook aan deze stick een U-vormig uiteinde. Deze maakt het makkelijker om de bal te slepen. Want in de zaal mag de bal alleen gesleept worden: niet geslagen! Om die reden krijgen zaal hockeysticks wat minder te verduren dan sticks voor op het veld. Daarom zijn niet alle zaal hockeysticks gemaakt van – het sterke – kunststof. Voor zowel de veld als de zaal hockeysticks geldt dat deze verkrijgbaar zijn in verschillende maten: senior of junior. Er is op nog drie andere manieren onderscheid te maken in hockeysticks, namelijk in de zogenaamde stugheid:

Soepele sticks

Wil je de hockeybal zo optimaal mogelijk controleren? Ga je voor een uitstekend balgevoel? Dan past de soepele stick bij jou. Dit type stick bevat meer fiberglas in plaats van carbon, waardoor het materiaal soepeler is dan dat van een reguliere stick. Het nadeel van de soepele hockeystick is dat je slagkracht verliest.

Stugge sticks

Het tegenovergestelde van de soepele stick. In dit materiaal zit dus een stuk meer carbon. Hoe meer carbon, hoe stugger de stick. Vanzelfsprekend buigt deze stick minder dan de soepele stick. Dit geeft meer slagkracht. Sommige (top)modellen zijn dubbel gebakken om de stick nóg stugger te maken.

Allround sticks

Een tussenmodel. Niet te stug, maar ook zeker niet te soepel. Deze hockeystick biedt de gulden middenweg tussen balgevoel en slagkracht.
Leerentveld Vrijetijd krijgt een beoordeling van 9 / 10 uit 1503 beoordelingen.