Hockeysticks

Leerentveld heeft een groot assortiment hockeysticks beschikbaar, van veld- tot zaalhockeysticks. De sticks zijn te verkrijgen voor verschillende merken, denk aan Adidas hockeysticks, Brabo hockeysticks, Grays hockeysticks, Cyclone hockeysticks en meer. Daarnaast heb je de keuze uit verschillende kleuren, maten, maar ook seizoensgerelateerde hockeysticks.

  • 14 dagen bedenktijd
  • Gratis verzending boven de € 50,-
  • Voor 16.00 uur besteld de volgende werkdag in huis.

Van oudsher werden hockeysticks gemaakt van hout. En dit was nogal precies werk. Je wilt natuurlijk niet dat je stick in tweeën splijt als je slaat of dat er allerlei splinters over het hockeyveld vliegen. Daar is de bolle kant van de stick voor ontwikkeld: dit geeft de stick stevigheid en voorkomt daarmee dat deze breekt. Daarnaast maakt de bolle kant de hockeystick een stuk zwaarder aan de onderkant. Dit draagt eraan bij dat je een harde zwaai kunt geven, waardoor je slag sneller is. Je kunt gecontroleerd spelen met de platte kant van de stick. Hier moet de bal uiteraard ook mee geslagen worden. 

Omdat houten hockeysticks snel slijten, zeker op kunstgrasvelden, worden hockeysticks tegenwoordig vaak van kunststof gemaakt. Kunststof gaat langer mee en is dus hierdoor duurzamer. Verder is er aan het ontwerp van de sticks weinig veranderd, de bolle kant heeft nog steeds een verzwarende functie. Er zijn verschillende soorten sticks. Hieronder gaan we in op wat voor soorten hockeysticks er zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan.

Allereerst moet je natuurlijk rekening houden met de omgeving waarin je gaat hockeyen: binnen of buiten. Bij Leerentveld Vrijetijd maken we onderscheid tussen veld- en zaalhockeysticks.

VELDHOCKEYSTICKS

De veldhockeystick heeft een sterke gelijkenis met de zaalhockeystick. Ze hebben allebei een U-vorm aan het uiteinde met een platte en een bolle kant. Het voornaamste verschil tussen beide sticks zit hem in het gewicht: de veldhockeystick is een stuk zwaarder. Op het veld mag de bal namelijk geslagen worden, terwijl deze in de zaal alleen gesleept mag worden. Om de bal hard te kunnen slaan, heb je wat meer gewicht in de stick nodig. Hierboven heb je gelezen dat de bolvorm aan het uiteinde van de stick zorgt voor dit extra gewicht. Het zorgt ervoor dat de stick meer snelheid krijgt bij een zwaai, waardoor de bal harder geslagen kan worden. Om die reden worden veldhockeysticks vaak gemaakt van kunststof. Dit materiaal is sterk, waardoor de stick niet zomaar breekt bij een harde slag.

ZAALHOCKEYSTICKS

De uiterlijke kenmerken van de zaalhockeystick komen voor een groot deel overeen met de veldhockeystick. Het voornaamste verschil zit in het gewicht: de hockeystick voor in de zaal is een stuk lichter. Omdat een zaal hockeyveld kleiner is dan een outdoor hockeyveld, moet je als speler snellere en kortere bewegingen kunnen maken. Hoe lichter de hockeystick, hoe gemakkelijker je dit afgaat. Het onderscheid in gewicht tussen veld- en zaalhockeysticks komt tot stand door de dikte van de stick. Een zaalhockeystick is dus een stuk dunner en platter dan een stick voor op het veld. Zoals we eerder al noemden, zit er ook aan deze stick een U-vormig uiteinde. Deze maakt het makkelijker om de bal te slepen. Want in de zaal mag de bal alleen gesleept worden en niet geslagen. Om die reden krijgen zaalhockeysticks wat minder te verduren dan sticks voor op het veld. Daarom zijn niet alle zaalhockeysticks gemaakt van – het sterke – kunststof.

Voor zowel de veld als de zaal hockeysticks geldt dat deze verkrijgbaar zijn in verschillende maten: senior of junior. De lengte van de stick moet goed passen bij jouw lichaamslengte om een optimale houding te kunnen aannemen tijdens het spelen. Het is niet verstandig een te grote stick te kopen, vooral niet voor kinderen. Je hockeystick kan beter iets te kort zijn dan iets te lang. Andere dingen waar je op kunt letten zijn het merk, het gewicht en de gewichtsverdeling van de stick. Voor meer informatie over de verschillende hockeysticks kun je natuurlijk contact opnemen met onze experts. Tevens is de mate van soepelheid of stugheid van belang bij je keuze.

SOEPELE STICKS

Wil je de hockeybal zo optimaal mogelijk kunnen controleren? Ga je voor een uitstekend balgevoel? Dan past de soepele stick bij jou. Doordat dit soort hockeysticks soepel is kun je de bal een stuk makkelijker controleren dan met een stick die stugger is. Het soepele type stick bevat meer fiberglas in plaats van carbon, waardoor het materiaal soepeler is dan dat van een stugge stick. Het nadeel van de soepele hockeystick is dat je slagkracht verliest. De meeste sticks voor kinderen zijn soepele sticks omdat dit goede hockeysticks zijn om de techniek onder de knie te krijgen.

STUGGE STICKS

Het tegenovergestelde van de soepele stick. In dit materiaal zit dus veel meer carbon. Hoe meer carbon, hoe stugger de stick. Vanzelfsprekend buigt deze stick minder dan de soepele stick. Dit geeft meer slagkracht en zorgt dat je de bal dus meer snelheid mee kunt geven. Sommige top modellen zijn dubbel gebakken om de stick nog stugger te maken.

ALLROUND HOCKEYSTICKS

Een allround stick is zoals de naam al verklapt een tussenmodel. Dit soort sticks zijn niet te stug, maar ook zeker niet te soepel. Deze hockeystick biedt de gulden middenweg tussen het balgevoel van de soepele stick en de slagkracht van de stugge hockeystick. Voor veel hockeyers is dit dan ook de meest voor de hand liggende keuze.

Leerentveld Vrijetijd krijgt een beoordeling van 9 / 10 uit 1551 beoordelingen.